Auf Sand gebaut: fundering op staal


Dit heeft niets met het materiaal staal te maken, maar alles met het huis & garage van familie Zwetsloot. De Wikipedia weet het natuurlijk weer precies:

De benaming fundering op staal heeft niets te maken met het materiaal staal. De term komt uit het Oudgermaans stal en Oudfrans estal, wat stand, vaste plaats of staan op, rusten op betekent, vergelijk met opstal. Staal betekent eigenlijk, ondergrond, harde bodem.[1] Vroeger werd de bodem bij de aanvang van de bouw afgegraven tot het funderingsniveau en werd een deskundige geraadpleegd die de ‘staal’ (monster) van de grond beoordeelde en adviseerde of deze ondergrond geschikt was om op te bouwen.[2]

Nu dit weer aan iedereen duidelijk is, wordt ook het probleem zichtbaar: trillingen en verzakkingen van de bodem kunnen tot onherstelbare schade aan het gebouw leiden. Geen wonder dat Kok toen JdV gebeld heeft met het verzoek om boorpalen te gebruiken. Beide wisten echter niet, dat dit in de ondergrond niet mogelijk is zoals de gemeente mij had laten weten:

image

Anderzijds hebben me deskundigen zoals Hans vd Sluis, Leon Castelein en Ad Verhoef al verzekerd, dat het eigenlijk geen probleem zou mogen zijn. Immers hebben we nu ook minder dikke palen van 25 x 25 cm2.

Officieel hoort er een opname van stand van bouwkundige zaken plaats te vinden. Het opvragen van een offerte van Geomet leert echter dat dit geintje 2.178,- EUR gaat kosten! Voor een paar foto’s! Als het huis nou al aardig wat schade had, dan zou ik het nog waard vinden. Maar het is gewoon gaaf, en foto’s van gave huizen kan ik nog zelf nemen ook, alleen waarvoor? Om mijn eigen schuld te kunnen bewijzen? Dat kan ik ook goedkoper!

Verder is het belangrijk om tijdens het heien trilmetingen uit te voeren om overmatige trillingen te voorkomen. Indien ze namelijk wel voorkomen, kan met de zwarte en frequentie van het heinen varieert worden, of de eerste 4 meters kunnen voorgeboord worden, want hier zijn nog wat vastere lagen, waar ook Zwetsloot’s huis op staat:

image

Hoe verder de kromme naar rechts uitslaat hoe meer weerstand de bodem biedt.

Eveneens moeten we waken voor verzakkingen. Deze zouden we kunnen veroorzaken wanneer we de put voor de kelder gaan bemalen. Daarom hebben we nu ook voor een methode gekozen om de kelder in een "natte" put te hijsen en meteen aan de funderingsbalken vast te maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s