Waarschuwing voor onderkoeling door ijzige wind


De ijskoude wind uit het oosten die over Nederland waait, dwingt tot het nemen van voorzorgsmaatregelen.
Bekijk video

Weeronline waarschuwt dat snijdende oostenwind dwars door je kleren waait en adviseert mensen zich dik aan te kleden.

De gevoelstemperatuur ligt zaterdagochtend in het noorden van het land rond de -14. Volgens Weerplaza is er bij langdurige blootstelling aan de kou zelfs kans op onderkoeling en bevriezingsverschijnselen.

In het midden van het land kan men vrijwel de hele dag rekenen op een gevoelstemperatuur van -10. In het noorden van het land zijn temperaturen van -15 gemeten. In de kustprovincies komen zware windstoten voor. Rond het IJsselmeer kan bovendien een stormachtige windkracht 8 staan. Een dergelijk harde wind uit het oosten komt bijna nooit voor.

In delen van het land gaat het zaterdag weer sneeuwen. In het zuiden van het land kan in de loop van de dag uiteindelijk 3 tot 5 centimeter vallen, in het midden 1 tot 3 centimeter.

Record

Het wordt het weekeinde ook behoorlijk koud voor de tijd van het jaar. Volgens Weeronline kan de gevoelstemperatuur in het noorden zondagochtend uitkomen op min 15 graden Celsius.

De dagrecords voor de koudste 23 en 24 maart kunnen ook sneuvelen. Dat record stamt uit 1916, aldus Weeronline. Op de 23e bleef het kwik destijds in De Bilt steken op 1,1 graden en op 24 maart 1916 werd het 2,9 graden. Komend weekeinde wordt een temperatuur van 1 à 2 graden verwacht.

Voetbal

In veel plaatsen in Nederland hebben voetbalclubs de wedstrijden voor de jongste spelers (E- en F-pupillen) afgelast vanwege de kou. De voetbalbond KNVB had geen algehele afgelasting afgekondigd, maar laat de beslissing over aan de clubs.

Ook andere buitensporten hebben te maken met afgelastingen. Zo zijn in het Drentse Vries de grasbaanraces met motoren geschrapt. Ook veel hockeywedstrijden voor junioren gaan niet door.

Andere evenementen

Niet alleen sportwedstrijden worden dit weekend afgelast vanwege de kou, dat geldt ook voor sommige evenementen. Zo gaat in Brielle de aftrap van de viering 300 jaar Brielle niet door. Er zou zaterdag een menselijke keten worden gevormd op de wallen van de vesting, maar daarvoor is het te koud, vindt de gemeente.

”Het lijkt ons niet verstandig om mensen een uur buiten op de wallen te laten staan bij een aangekondigde gevoelstemperatuur van min 10 graden”, aldus verantwoordelijk cultuurwethouder Dick Verbeek.

Zandvoort Circuit Run

De Runner’s World Zandvoort Circuit Run gaat zondag gewoon door, maar de organisatie adviseert de lopers wel om rekening te houden met de kou: ”Draag laagjes kleding, zoek verwarmde ruimtes op en houd de weersverwachting goed in de gaten”, is het advies. Voor de zekerheid zijn er mutsen en handschoenen te koop.

De organisatie verwacht dat er door de kou zondag iets minder lopers aan de start verschijnen dan de 13.000 die zich hebben ingeschreven. De deelnemers aan de langste afstand, de 12 kilometer, krijgen bij de finish een poncho om zich warm te houden. Ook zijn extra isolatiedekens en warmtefolie ingeslagen.

Wegwerkzaamheden

Veel van de wegwerkzaamheden die dit weekend zouden plaatsvinden, zijn vanwege de kou afgelast. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID) zaterdag. Op de A48 zou tot maandagmorgen worden gewerkt tussen Hoogeveen en Ommen. Deze werkzaamheden zijn verplaatst naar het weekend van 5 tot 8 april.

Op de A27 richting Breda zou tussen Utrecht-Noord en Veemarkt dubbellaags zoab worden aangebracht. Voor dat werk is nog geen nieuwe datum bekend. Ook werkzaamheden aan de A44 naar Den Haag zijn tot nader order uitgesteld. De rijbaan zou dit weekend afgesloten zijn tussen Noordwijk en Leiden-Zuid.

Werkzaamheden tussen Andelst en het knooppunt Valburg op de A15 naar Nijmegen kunnen door de kou ook niet doorgaan. Ook bij deze werkzaamheden is nog neen nieuwe datum bekend.

Geen virus gevonden in dit bericht.
Gecontroleerd door AVG – www.avg.com
Versie: 2013.0.2904 / Virusdatabase: 2641/6199 – datum van uitgifte: 03/23/13

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s