Zondag mogelijk koudste 24 maart ooit


Zondag zou het wel eens de koudste 24 maart ooit kunnen worden. Dat meldt weeronline.nl. Het huidige kouderecord voor 24 maart stamt uit 1916. Toen was het 2,9 graden boven nul.

Voor zondagmiddag wordt verwacht dat het kwik niet boven de 2 graden Celsius uitstijgt. Door de stormachtige oostenwind ligt de gevoelstemperatuur overigens nog een stuk lager: tussen de -10 en de -16 graden.

In Groningen was de gevoelstemperatuur rond 6.20 uur -16,0, meldt weeronline.nl.

Het is sinds 1952 eind maart niet meer zo koud geweest. Op 29 maart was het toen slechts 0,1 graden boven nul.

Normaal is het rond deze tijd van het jaar zo’n 8 graden. Na het weekend wordt het iets warmer volgens de weersite, maar het is onduidelijk of de temperatuur rond Pasen normale waarden zal aannemen.

Schaatsen

Op de Friese Ryptsjerksterpolder kon er zondag worden geschaatst. ”Eind maart schaatsen op natuurijs, ik kan me niet herinneren wanneer ik dat voor het laatst heb gedaan.” De 48-jarige Herman van der Geest uit Oudebildtzijl ging zondag met wat vrienden het ijs op. ”We hebben wel 1,5 uur geschaatst. Er stond een mooi zonnetje aan de lucht.”

ANP

Het ijs was volgens de Friese schaatsliefhebber, die de schaatsen onderbindt zodra het maar even kan, best stevig. ”Het was zo’n 3 centimeter dik. Ik heb geprobeerd om er een gat in te stampen, maar dat was nog best moeilijk. Uiteindelijk is het met wat hulp van anderen gelukt.”

Motsneeuw

Vandaag begon de dag in het zuiden nog met wat lichte sneeuw of motsneeuw, maar al snel werd het overal droog, meldt Weeronline. Volgens weeronline.nl is zondag in Zeeland plaatselijk tot 7 centimeter sneeuw gevallen. In Maastricht is tot 10 centimeter sneeuw gemeten.

De ANWB meldt dat het in het zuidwesten nog glad kan zijn op lokale wegen. De gladheid op snelwegen is inmiddels voorbij. De gladheid heeft volgens de ANWB niet tot ongelukken geleid.

Busmaatschappij Veolia waarschuwt dat bussen in Zeeuws-Vlaanderen vertraging kunnen hebben door de sneeuwval, ook kunnen enkele buslijnen niet rijden.

Vlaanderen

Belgische verkeersdiensten en de politie hebben laten weten dat automobilisten er beter aan doen om niet de weg op te gaan in Vlaanderen, waar het eveneens erg glad is door sneeuwval.

Het blijft er de rest van de zondagochtend opletten voor gladheid door negatieve temperaturen in combinatie met sneeuw of regen, waarschuwen de instanties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s