Paalafwijkingen


We hebben helaas ruim een week verloren omdat we van de constructeur niet meteen antwoord kregen op deze op 22-03 geconstateerde paalafwijkingen (in mm natuurlijk):

image

Maar deze afwijkingen kunnen beter grafisch worden weergegeven

De constructeur heeft het volgende hier te vermelden:

Aan de hand van de ontvangen paalafwijkingen een aantal opmerkingen en/of aandachtspunten.

Paalafwijkingen haaks op de balkrichting van minder dan (of nagenoeg) 50 mm kunnen worden verwaarloost. Zo ook paalafwijkingen evenwijdig aan de funderingsbalken van ca 70 mm. (Dit met het oog op herverdeling end.)

Deze heb ik dan ook buiten beschouwing gelaten.

De paalafwijkingen van het schuurtje zijn wel is waar groter dan de ‘verwaarloosbare afwijking’ maar gezien de geringe belasting kan worden gesteld dat dit ‘praktisch’ kan worden opgelost. Ik stel voor hier een verbreding van de funderingsbalk te maken ter plaatse van de paal en deze met praktische wapening te voorzien.

De paalafwijkingen van de tuinmuur zijn moeilijk op te nemen door meer wapening en het is ook niet aan te raden om hier ‘aanstorten’ te maken ter plaatse van de palen. Er is hier geen ‘dwarsbalk’ of dergelijke aanwezig om de wringing op te nemen. Ik stel voor om hier zo veel mogelijk de fundering van de tuinmuur ‘uit te lijnen’ over de palen. Dan staat de middelste paal nog een eindje buiten de kist. Hier kan dan een aanstorting gemaakt worden. EN er dient extra wapening in de balk te worden geplaatst over ca. 1.5 m aan weerszijden van de middelste paal bestaande uit extra bgls o8 zodat deze hier h.o.h. 150 mm komt en 2x o8 extra in de flank.

Dit moet, ook in verband met de krachten die rusten op de palen voldoende zijn.

De excentriciteit van paal 4 (onder het terras aan de entree-zijde van de woning) ‘gaat de goede kant uit’. De belasting komt namelijk voor een groot gedeelte ook aan deze zijde van de balk. Ook hier is een praktisch gewapende aanstorting met 2 staven extra in de flank van de balk voldoende. Hier zitten de bgls al om de 150 mm.

De funderingsbalk op as D links van de kelder heeft 1 paal die geheel aan de buitenzijde zit en 2 palen die naar binnen staan. Dit geeft nogal wat wringing. Hier moeten 2 staven extra in de flank van rond 12. Ook de bgls moeten om de 150 over dit deel.

Paal 7 ‘rechts onder’ heeft een extra stel flankstaven nodig : 2 o 10

De excentriciteit van de palen op as B links zitten aan de ‘goede kant’ . Belastingen komen tevens op deze zijde van de balk. Ter plaatse van de stalen kolom (tussen paal 22 en 23) krijg ik echter de belasting centrisch. Hier tussen de palen de balk voorzien van bgls o 8-75 en in de flank 2×2 o12 aanbrengen

Paal 27 op as C heeft een behoorlijke afwijking. Ik stel voor hier een aanstort te maken en de wapening zoals op tekening aangegeven in de balken bij te vlechten.

Overige paalafwijkingen leiden gezien de positie van de belasting (aan de goede kant) niet tot verhoging van de wapening.

In de bijgevoegde schets heb ik het een en ander getracht aan te geven.

Uiteindelijk heeft dit in dit aangepast funderingsplan geresulteerd:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s