Kabels gereed (zover)


Met de huidige dag zijn alle kabels getrokken; althans voor zover mogelijk. Nog open is

 • de kelder, welke Justin onder handen gaat nemen
 • het stofzuiger netwerk, hetgeen in handen van (de helaas zieke) Marcel is

Tijd voor een resume over wat we met de elektrotechnische netwerken zo alles hebben uitgespookt:

 1. stroom: is het traditionele 220 V lichtnet. We hebben in totaal zo’n 1,6 km met 4 verschillende kabelsoorten (3/4 x 1,5/2,5 mm2) gelegd. Dit kostte ons 16 mandagen (2 weekeindes Heinrich met gemiddeld 2 vrienden en ik natuurlijk), en leverde 28 groepen op: in principe elke kamer 1 groep + 12 extra groepen voor zware toestellen inclusief 2 krachtstroom toestellen. Via obscure bronnen in Duitsland heb ik voor nog geen 600,- EUR nog allerlei schakelmateriaal gekocht, waaronder 200 hollemuur dozen, 100 dubbele wandcontactdozen, 20 dubbele IP45 dozen voor Internet, 8 Sat / TV dozen en een handvol WCD voor buiten, gewone schakelaars, drukschakelaars, etc.
 2. Domotica schakeldraden zijn in bovengenoemde aantallen inbegrepen, maar geen onderdeel van een traditionele elektro installatie. Aangezien bijna alles licht, alle zonweringen & rolluiken, de verwarming en de Airco via de Domotica server aangestuurd worden, zijn in de meterkast ook de nodige schakel- dim- en rolluikactoren ondergebracht, waarmee traditioneel schakelmateriaal vervangen wordt. Maar i.p.v. een schakel in dezelfde kamer moet nu de schakeldraad naar de meterkast worden gelegd. Aangezien we niet met buizen wilden werken, had ik besloten om dit met gewone kabels te realiseren, waarbij de traditionele kleurgeving van de draden alleen gebruikt wordt om bij de uiteinden van de kabel de draden uit elkaar te houden, maar functioneel zijn ze allemaal zwart (schakeldraad).
 3. De Domotica bus is een netwerk met boom topologie. Elke node kan weer andere nodes aansluiten zolang maar geen lus ontstaat. Aan deze bus worden sensoren aangesloten zoals de toetssensoren, thermometers van de klimazones, het weerstation of de aanwezigheidsmelders. Op deze bus zitten echter ook de lokale actoren in de meterkast als de remote actoren zoals de stelmotoren van de vloerverwarming of de Airco KNX interface. Verder zitten er ook 2 LED informatieborden op de bus, die in totaal 250 m lang is geworden.
 4. Het alarmsysteem werkt nauw met het Domotica systeem samen. Elke keer als een bewegingssensor of een magneetcontact een signaal geeft, wordt dit door het alarmsysteem doorgegeven aan het Domotica systeem, zodat dit bijvoorbeeld het licht kan aandoen bij een beweging of de vloerverwarming en/of Airco uit doet als het raam open is. Verder bestaat het alarmsysteem nog uit een sirene en 2 bedieningseenheden om het alarmsysteem of voor het hele huis (beneden) of alleen voor de begane grond (op de 1e verdieping) aan- of uit te schakelen. Omdat elk component helemaal naar de centrale toe moet, had ik hiervoor 350 m nodig.
 5. Het netwerk van de rookmelders bevat 5 onderlig met een 220 V voedingskabel en een signaaldraad verbonden units. Het signaaldraad gaat nog het Domotica systeem in ook.
 6. Het deur video intercom systeem bestaat uit de buitenpost met twee belknoppen en een camera / luidspreker / microfoon combinatie. De ene binnenpost met monitor / luidspreker / microfoon is in de praktijk, de andere in de woonkamer met een aftakking naar de overloop van de 1e verdieping. Verder is op dit netwerk de deuropener van de wachtkamer aangesloten, die dus vanuit de praktijk te bedienen is.
 7. Een ander systeem van deuropeners draait op het Domotica systeem. Wanneer iemand in de badkamer beneden wil, wordt de deuropener via een drukknop geactiveerd en gaat 1 van de 2 deuren open. De aanwezigheidsmelder gaat vervolgens de schakelactor van het Domotica systeem gebruiken om de deuropeners van het stroomnet te halen. Hiermee kan niemand verder de badkamer binnen, maar vanuit binnen kan elke deur via een deurgreep weer geopend worden.
 8. Het IP netwerk is een ander basis netwerk. Het bestaat uit een glasvezel ingang in de router in de meterkast, 4 switches en 650 m UTP Cat 6 kabel voor een Gigabit netwerk die o.a. 20 dubbele RJ45 contactdozen voeren.
 9. Op het IP netwerk is het bewakingscamera systeem gebaseerd. Er zijn 4 binnen- en 4 buitencameras die naast een IP aansluiting nog een zwakstroom verlengkabel (100 m totaal) naar de garderobe kast hebben, waar ik de transformatoren ga installeren. Compleet wordt dit systeem met een Synology NAS met voldoende opslag en een bewakingssysteem om de cameras centraal te ontsluiten.
 10. Eveneens op het IP netwerk is het audio netwerk gebaseerd. Hart van deze oplossing is een Logitech Media Server op dezelfde Synology NAS. Diverse IP-gebaseerde cliënts kunnen dan de content afspelen, maar hiervoor zijn wel (extra) luidsprekers noodzakelijk. Ik heb de draden (150 m totaal) voor een 5.1 systeem in de woonkamer en voor een tweede 5.1 systeem in de biljart kamer getrokken. Hierop zullen Dolby Surround luidsprekers van Logitech worden aangesloten. In de 4 werkruimtes  (Praktijk en 3 slaapkamers) zal een kleine versterker in de muur ingebouwd worden, die een paar eveneens in de muur ingebouwde autoluidsprekers aanstuurt.
 11. Dan is er natuurlijk nog het Coax netwerk ook met in totaal 500 m kabel en 8 contactdozen. Vanuit de 4 satellieten gaat het SAT signaal naar 8 ontvangers. Deze 8 ontvangers kunnen ook een tweede Coax kabel gebruiken, waar ik DVB-T via een buitenantenne of DVB-C van Ziggo op zet. Ik ben nog niet uit; wellicht neem ik ook de IP-gebaseerde oplossing van KPN? TV via IP heeft toch de toekomst ….
 12. Het stofzuigernetwerk is net als de bus weer een boom. De motor in de kelder moet op eea manier aangeschakeld worden; hij hoeft niet te weten via welk contact. Immers zijn dan alle aansluitpunten dicht op de ene na, die de motor geactiveerd heeft.
 13. Ook de 9 Airco binnenunits met de twee buitenunits vormen een netwerk. Naast de loodgieter aansluitingen van koelleidingen en condens afvoeren krijgen de binnenunits hun stroom via de buitenunits (en deze zijn via aparte groepen aangesloten). Via dit kabel gaat ook de sturing via de buitenunit naar de binnenunits.
 14. Welk netwerk hebben we nog niet gezien? Het telefoon natuurlijk. Hiervoor heb ik ook geen aparte kabels meer getrokken. Ik ga wel een router nemen met een DECT basisstation en de mogelijkheid tot IP telefoneren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s