Groepenindeling


Ach, wat heb ik toch niet de afgelopen weken te doen gehad met de verwarming! Deze wordt via de 17 stelmotoren van het Domotica systeem aangestuurd op alle drie verdiepingen. Maar als ik in de badkamer de temperatuur omhoog regelde, werd het in de praktijk warm, of elders. Er was amper een touw aan vast te knopen. Vandaag heb ik eindelijk na veel aandringen de installatietekeningen van ThemaGas gekregen, en begrijp nu ook, dat onze oorspronkelijke, op de planning van Creo gebaseerde configuratie niet klopt, maar in feite deze is:

image

image

image

Zijn we er nu? Nou – nee!

Ten eerste is het belangrijk om te rol van de 2 temperatuurvoelers te begrijpen.

Ze moeten op de juiste punten meten om de correcte werking te waarborgen. Vooral de pompschakeling hangt hiervan af:

image

Wanneer er geen warmtevraag in de woning is, schakelt de pompschakelaar de pomp automatisch uit. Dit noemt Thermagas de minimaal-beveiliging. Dit gebeurt met een NTC-voeler die is aan te brengen op de aanvoerleiding vanaf de CV-ketel.

 

Dan moet de motor van de pomp ook nog op de juiste stand staan:

Ontluchten image

De installatie altijd deskundig vullen en ontluchten. De rotorruimte van de pomp wordt in de regel al na een korte werkingstijd automatisch ontlucht. Wanneer de rotorruimte echter handmatig moet worden ontlucht, kan de ontluchtingsroutine worden gestart, bijvoorbeeld voor het eerste gebruik.
Delta P constant (geadviseerd) image
De gewenste verschildruk wordt binnen het toegestane debietbereik constant op de ingestelde verschildruk gehouden tot aan de maximale karakteristiek.
Thermagas beveelt dit regelingstype aan voor vloerverwarming of oudere verwarmingssystemen met groot bemeten leidingen.
Delta P variabelimage
De gewenste waarde voor de verschildruk wordt handmatig binnen het toegestane debietbereik lineair tussen 1/2H en H verhoogd.
De door de pomp opgewekte verschildruk wordt geregeld op de ingestelde gewenste waarde voor de verschildruk.

 

De thermostaatkraan mag ook niet op een willekeurige temperatuur staan! Onder 30 graden gaat de pompschakelaar niet werken, en boven zo’n 45 graden werkt de pomp niet meer. Lastig, maar met flink wat puzzelen lukte het om de verwarming dan toch wel goed in te regelen. Op de zolder na, want hier is iets mis met het systeem; weet alleen nog niet wat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s